گروه آموزشی رشته صنایع چوب و کاغذ فنی و حرفه ای شهر تهران

اعضای گروه : کاوه اسدی خوانساری روز کاری گروه : یکشنبه ها

گروه آموزشی رشته صنایع چوب و کاغذ فنی و حرفه ای شهر تهران

اعضای گروه : کاوه اسدی خوانساری روز کاری گروه : یکشنبه ها

فرمیکا چیست؟

 

ورقه‌های فورمیکا در صنعت خودرو‌سازی ، تجهیزات مدارس ، ادارات ، منازل وکاربرد دارد.

مراحل تولید خط فورمیکا

1.       مراحل آغشته‌کنی

2.       مرحله کاغذ چینی

3.       مرحله پرس

4.       مرحله کناربُری

5.       سنباده‌زنی

6.       پرس فورمیکا روی اوراق فشرده چوبی

الف ـ خط آغشته‌کنی دکوراتیو و کرافت فلوتینگ و لاینر :

در خط آغشته‌کنی ، آغشته‌سازی کاغذهای دکوراتیو و کرافت به مواد چسبی صورت می‌گیرد. کاغذهای دکوراتیو در انواع رنگ‌ها و نقش‌های الوان و در گراماژهای مختلف ، توسط رزین ملامین آغشته می‌شود.برای آغشته‌سازی کاغذ کرافت از رزین فنولیک استفاده می‌شود. کاغذهای دکور از کشورهای خارجی و کاغذ کرافت فلوتینگ از صنایع چوب مازندران و کاغذ کرافت لاینر از چوکای تالش تأمین می‌شود. در موقع مصرف رزین فنولیک ، برای افزایش خاصیت جذب ، آن را توسط متانول رقیق می‌کنند. ابتدای رول کاغذی توسط درنفر از بین غلطک‌های در حال چرخش عبور داده می‌شود. از دستگاه رول گردان تا تونل خشک‌کنی مجموعاً تعداد 15 غلطک برای هدایت کاغذ مستقر هستند . غلطک‌ها کاغذ را از تشک حاوی مایع چسب عبور می‌دهند. البته کاغذ به طور کامل در داخل تشک غوطه‌ور می‌شود. در مورد سرعت چرخش غلطک‌ها ذکز این نکته ضروری است که کلیه آن‌ها توسط یک الکتروموتور و با سرعت یکسان حرکت می‌نمایند ، زیرا ناهماهنگی در سرعت باعث پارگی کاغذ خواهد شد. کاغذ پس از عبور از تشک ، از بین دو غلطک آبگیری عبور نموده و مایع اضافی از آن خارج می‌شود و به پایین ریزش کرده از طریق کانال مخصوص به تشک باز می‌گردد. بعد از غلطک‌های آبگیری ، دو عدد غلطک دیگر کار تنظیم کاغذ و صاف نگه‌داشتن آن را انجام می‌دهند. میزان جذب مایع چسب ، به نوع کاغذ و سرعت عبور کاغذ از داخل مایع و همچنین نوع فرمولاسیون و ترکیب شیمیایی چسب بستگی دارد . کاغذ بعد از آغشته شدن ، برای تکمیل مراحل یاد شده وارد دستگاه خشک‌کن می‌شود.

ـ خشک‌کن خط آغشتگی

1ـ طول خشک‌کن 12 متر و ارتفاع آن 3 متر می‌باشد که جهت خشک کردن کاغذ آغشته شده تا حد مجاز از آن استفاده می‌شود. سیستم حرارتی آن به صورت فن و کوئل می‌باشد. تعداد 2 جفت فن و کوئل در بالای خشک‌کن و 2 جفت دیگر در پایین واقع است. بخار 130‌ـ120. درجه از طریق لوله‌های مقاوم به حرارت و دمای بالا به کویل‌ها منتقل می‌گردد. در کنار هر کویل یک فن دهنده انرژی گرمایی تشعشعی از آن‌ها را به فضای داخل خشک‌کن هدایت می‌کند.

2ـ حرکت زنجیر کاغذ را از درون تونل عبور می‌دهد.

ـ دستگاه‌های جانبی بعد از خشک‌کن

الف ـ فن خنک کننده

ب ـ غلطک‌های سرد کننده

ج ـ دستگاه Cutting ( تیغه قطع کننده )

الف ـ فن خنک کننده

کاغذ آغشته شده بعد از خشک شدن و به محض خروج از خشک‌کن توسط غلطک‌های نگهدارنده و تنظیم کننده از بالای یک فن دمنده پر قدرت عبور می‌کنند . بدین ترتیب کاغذ تا حدی خنک می‌شود.

ب ـ غلطک‌های سرد کننده

در این قسمت تعداد 4 علطک وجود دارد. 3 تای آن‌ها هم قطر و بزرگتر و غلطک پایینی قطر کمتری دارد.غلطک‌های بزرک تو خالی بوده و آب سرد در داخل آن‌ها جریان دارد که کاغذ در حین عبور از بین آن‌ها تا حد دمای محیط انرژی حرارتی و گرمای خود را از دست می‌دهد.

ج ـ دستگاه کاتینگ Cutting

این دستگاه دارای 2 غلطک انتقال کاغذ و یک تیغه قطع کننده می‌باشد. کاغذ بعد از مرحله خشک شدن ، توسط غلطک‌های این دستگاه دریافت می‌شود. در بالای غلطک و در تماس با آن یک دیسکت فلزی در حال چرخش می‌باشد. فشار باد به پیستون‌های حامل تیغه منتقل شده و در عرض چند دهم ثانیه باعث ضربه زدن تیغه به کاغذ می‌شود. طول کاغذی که در هر قطع حاصل می‌شود cm 250 و عرض آن cm 128 می‌باشد. برای کاغذهای دکور طول cm 252 در نظر گرفته می‌شود.

ب ـ مرحله کـاغـذ چـیـنـی

این مرحله بعد از آغشته‌سازی کاغذ صورت می‌گیرد . در قسمت کاغذ چینی تعداد 5 عدد میز به طور ردیفی قرار دارند که عملیات روی آن‌ها صورت می‌گیرد‌ .

تعریف رلیس پی‌پر

ورقه‌های نازکی از جنس کاغذ آغشته شده به ماده شیمیایی (( رلیس ای جنت )) یا عامل جدا کننده هستند که در مرحله پرس ، مانع از چسبیدن کاغذ‌های کرافت به هم می‌گردند. ابتدا یک ورق کاغذ دکور به صورت برگردان و روی آن کاغذ‌های چیده شده قرار می‌گیرد. بر روی یک دکور برگردان تعداد 8 عدد کاغذ کرافت بعلاوه یک ورق رلیس پی‌پر در وسط آن قرار می‌گیرد و روی این مجموعه یک رکور رویی واقع شده و در ادامه کار با قرار دادن یک یک دکور برگردان دنبال می‌شود و تکرار این ترتیب یاد شده و مراحل آن ، اصطلاحاً به کاغذچینی و دکورچینی معروف است. مجموعه آماده توسط لیفتراک به بخش پرس منتقل می‌شود.

ج ـ مرحله پــرس

در واحد پرس سه قسمت مجزا از هم در عملیات همکاری می‌کنند :

الف ـ خود دستگاه پرس

ب ـ دستگاه جابجایی صفحات فلزی جهت لایه چینی

ج ـ دستگاه تخلیه و بارگیری و رابطه بین دو دستگاه فوق‌الذکر

هنگامی که دهانه پرس بسته شود ، عملیات شروع می‌گردد. این دستگاه با نام SiemPelkamp ساخت آلمان ( آلمان‌غربی سابق ) و دارای 10 طبقه می‌باشد.

در پرس فورمیکای 1 میلیمتری و 5/2 میلیمتری فاکتورهای فشار و دما یکسان بوده ، ولی فاکتور زمان متغیر است و در 5/2 میلیمتری اندکی بیشتر است. در هر مرحله از پرس تعداد 100 ورق فورمیکا 1 یا 5/2 میلیمتری تولید می‌شود.

د ـ مرحله کناره بری

از آنجایی که فورمیکای خارج شده از پرس از لحاظ ظاهری دارای کناره‌های نامنظم و ریش‌ریش است لذا جهت حذف این قسمت‌ها و دستیابی به فورمیکایی با کناره صاف و منظم ، از دستگاه کناره بری استفاده می‌شود. در روی این بخش 2 عدد اره گرد کوچک وجود دارد که کار برش را انجام می‌دهند.

و ـ مرحله سنباده‌زنی

در این دستگاه تعداد 4 عدد غلطک فورمیکا را از روی سنباده عبور می‌دهند . غلطک‌های طرف کارده فورمیکا را دریافت کرده و به غلطک‌های طرف کارگیر هدایت می‌نماید . در اینجا سنباده از پایین قسمت زیرین ، فورمیکا را سنباده می‌کند. دلیل این‌کار این است که با ایجاد خراش‌های ریز زیاد ، باعث افزایش سطح چسب خوری می‌شود. افزایش سطح چسب خوری باعث چسبیدن مناسب فورمیکا روی تخته‌های فشرده می‌گردد. توسط یک پمپ دستی که بوسیله فشار باد کار می‌کند سطح رویی فورمیکای زیرین پاک می‌شود. در غیر این‌صورت و در صورت وجود یک شیئ اضافی روی فورمیکا ، در موقع عبور از بین غلطک‌ها باعث ایجاد ضایعات زیادی روی سطح ورقه خواهد شد

هـ ـ خط پرس فورمیکا روی سطح اوراق فشرده چوبی

در این خط ، انواع طرح‌های الوان فورمیکا بر اساس سفارشات مصرف کنندگان ، در ابعاد و اندازه‌های متفاوتی روی سطوح تخته‌چندلایه یا تخته‌خرده‌چوب پرس می‌شود. تخته‌خرده‌چوب مورد نیاز از تولید داخل کارخانه و تخته چند لایه عمدتاً از ایران چوب قزوین و سایر واحد‌های تولید تخته‌لایه تأمین می‌گردد.

مراحل کلی و عمومی خط پرس :

1.       اندازه‌بُری

2.       چسب‌زنی

3.       لایه‌چینی

4.       پرس

5.       کناره‌بری ( توسط دستگاه چلسکی )

6.       لبه‌چسبانی

1ـ انداره‌بری

اندازه بری تخته‌خرده‌چوب و تخته‌چندلایه توسط دستگاه اندازه‌بُر صورت می‌گیرد.

2ـ چسب‌زنی قطعات

دستگاه چسب‌زنی از نوع غلطکی بوده و برای آغشته‌سازی سطوح تخته‌ها استفاده می‌شود. طول دستگاه 5/2 ـ 2 متر و تعداد غلطک‌ها 4 عدد بوده که قطر آن‌ها در حدود 20 ـ 15 سانتی‌متر می‌باشد.

3ـ لایه‌چینی

عملیات لایه چینی در روی صفحات فلزی صورت می‌گیرد که در یک انتها دارای یک زائده مخصوص جابجایی می‌باشند . در روی صفحه فلزی بسته به اندازه و ابعاد ، تعدادی فورمیکا به‌صورت برگردان و سپس روی آن‌ها قطعات تخته‌چندلایه و باز روی آن یک ورقه فورمیکا قرار می‌گیرد. در سیستم مربوط به لایه‌چینی نئوپان هم ، همین مراحل رعایت می‌گردد. البته ممکن است طرح و رنگ فورمیکای رویی و زیرین متفاوت یا یکسان باشد. صفحات پس از بارگیری در قفسه مخصوص قرار گرفته و به طرف پرس هدایت می‌شود.

4ـ مرحله پرس

صفحات بارگیری شده به داخل طبقات پرس هدایت می‌شود. این کار به‌واسطه وجود زائده‌های انتهای صفحات و وجود بازوی متحرک ، کِشنده هیدرولیکی مستقر از در مجاورت پرس امکان‌پذیر است. تعداد طبقات پرس 5 طبقه می‌باشد و این دستگاه ساخت کشور ایتالیا است.

فاکتورهای مؤثر در پرس :

>> پرس فورمیکا روی تخته‌چندلایه <<

2kg/cm 400 ـ 240 = میزان فشار لازم

‌‌c ’ 180 ـ 110 = میزان دمای لازم

دقیقه 25 = میزان زمان لازم

>> پرس فورمیکا روی تخته‌خرده‌چوب <<

kg/cm 2 200 فشار

c ‘ 100 ـ 90 حرارت

دقیقه 25 ـ 20 زمان

5 ـ مرحله کناره‌بُری

دستگاه کناره‌بر یا چلسکی ، دستگاهی است به‌طول 6 متر دارای یا کانال تغذیه که در کف کانال نوار نقاله دوّار وجود دارد. قطعه مورد نظر در مسیر کانال قرار گرفته و توسط نوار نقاله پیش می‌رود.

6 ـ مرحله لبه‌چسبانی ( دستگاه ایدم )

ایدم دستگاهی است به‌طول 8 متر که کار چسباندن لبه‌های قطعات روکش شده را انجام می‌دهد. برای این‌کار از رول‌های نواری الوان استفاده می‌گردد که رنگ نوار برای هر قطعه با رنگ روکش فورمیکایی یکسان است. چسبی که برای چسب زدن لبه‌های قطعات استفاده می‌گردد هاتـمِلت ( Hotmelt ) یا گرانول حرارتی نام دارد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد